HomeNovostiBez koje opreme se pada na tehničkom pregledu?

Bez koje opreme se pada na tehničkom pregledu?

U poslednjih par godina, za mnoge vozače, tehnički pregled je postao prava komplikacija. S obzirom da se u Srbiji mahom voze automobili koju su stari preko 10 godina, oni moraju biti savršeno ispravni kako bi prošli sve vrste provere.

Sada je popularna praksa da pre nego što vozači zakažu tehnički pregled, prvo provere svoje vozilo, pa ukoliko nešto ne radi, poprave. Ali, da li znate šta vam je sve potrebno od opreme da biste prošli tehnički pregled?

U naredni nekoliko redova ćemo detaljno navesti i objasniti koja auto oprema je potrebna za prolazak na tehničkom.

Uže za vuču

Prema trenutnim propisima Republike Srbije, poluga ili uže za vuču mora omogućavati vuču vozila na rastojanju od 3-5 metara kada se koristi uže, odnosno 3 metra kada se ne koristi. Sajla mora stojati na dostupnom mestu.

Uze za vucu auta

Reflektujući prsluk

Ako se nalazite na putu, odnosno kolovozu, van svog automobila, morate nositi reflektujući prsluk. Trebalo bi prsluk da vam uvek bude pri ruci, zato ga držite negde na dohvat ruke, u kabini, a ne u prtljažniku, jer je gepek obično pun tereta, torbi i kofera.

Ukoliko vam auto stane, probušena vam je guma ili imate kvar, vi izađete iz automobila, počnete da tražite prsluk po gepeku, veća je šansa da vas neko udari od pozadi zato što vas nije video na vreme, posebno ako je noć ili loše vreme.

Isto tako rizikujete da vas kazni policija. Zato je bolje da prsluk obučete dok ste još u autu, pa onda izađete napolje.

Sigurnosni trougao

Isto kao i reflektujući prsluk, korisno je da imate i trougao pri ruci, kako bi ga što pre postavili. Ukoliko ste prinuđeni da stanete na putu, posebno na rizičnom mestu ili gde je loša vidljivost, upalite sva četiri migavca, obucite prsluk i postavite trougao iza automobila.

Ako se nalazite van naselja, trougao se postavlja na udaljenosti ne manjoj od 50 metara, dok u naseljenom mesti, ne manje od 10 metara.

Prva pomoć

Ovo je jedna od osnovnih stvari koje svaki automobil treba da ima. Zato, pre odlaska na tehnički, proverite rok trajanja prve pomoći. Imajte u vidu da vam i policija može proveriti rok trajanja prve pomoći prilikom rutinske kontrole.

Imajte u vidu da prva pomoć mora da odgovara standardu SRPS Z.B2.001.

Rezervni točak

Rezervni točak je obavezan, ali ne kod svih automobila. Ukoliko imate auto koji poseduje run-flat gume ili imate bilo koje sredstvo koje može poslužiti za privremenu popravku, onda vam rezervni točak nije potreban.

Rezervni tocak

Dizalica

Nije obavezna, ali je korisna. U bilo kom trenutnu možete probušiti gumu budete morali da menjate točak. Kako mislite to da izvedete ako nemate dizalicu.

Sijalice

Takođe nisu obavezne, ipak mi vam savetujemo da ih imate u svom automobilu. Čak iako niste stručni da ih zamenite, uvek možete naći nekoga ko će to uraditi. Naravno, ovo se ne odnosi na LED ili ksenonske farove.

Zimske gume

Zimske gume su nešto sa čime mnogi vozači muče muku. Ali, hajde da se podsetim. Zimske gume su obavezne samo od 1. novembra do 1. aprila, ali samo ako je na putu sneg, led ili poledica. Imajte u vidu da morate imati sve četiri zimske gume, ne samo na pogonskoj osovini, dok šara mora biti najmanje četiri milimetra.

Ukoliko u tom periodu idete na tehnički pregled, a nemate zimske gume, tempirajte vreme kada na putu nema snega i leda.

Oštećenja na autu

Ukoliko je vaš auto oštećen, na primer ima napuklu šoferku, imajte u vidu da nećete proći tehnički pregled. Isto tako poteškoće vam mogu stvarati druga oštećenja, posebno ako je auto korozirao sa donje strane.

Kod auto stakla ivanic uvek povoljno možete izvršite zamenu stakala ili šoferke ili sanirati napuknuće. Treba da znate da napuknuće možete da sanirate samo u roku od 24 sata, a veličina ne sme biti duža od nekoliko santimetara.

Kako da održite auto u dobrom stanju?

Proverite pritisak u gumama

Evo jednog pitanja čija se važnost ozbiljno potcenjuje. Nedovoljno naduvane gume se troše brže od pravilno naduvanih. Loš pritisak u gumama takođe doprinosi maloj kilometraži gasa. Po istom principu, međutim, morate da se uverite da vaše gume nisu preduvane– to povećava rizik od izbijanja, što nije nešto što želite da iskusite dok putujete 130 km autoputom.

Menjanje ulja

Zamenite svoje ulje

Decenijama su vlasnici automobila bombardovani porukom da ulje u njihovom vozilu treba da se zameni na svakih 5000 kilometara ili svaka tri meseca. Dobra vest je da, generalno, automobilima zaista nije potreban servis ulja tako često. Većina proizvođača preporučuju menjanje ulja na svakih 10000 kilometara.

Promenite vazdušni filter vašeg motora

Filter za vazduh je još jedna komponenta čiji će raspored održavanja zavisiti od preporuke proizvođača. Imajte na umu da će česta vožnja u teškim uslovima, kao što su zemljani putevi, prilično brzo začepiti vaš vazdušni filter, a ako je to slučaj sa vama, razmislite o zameni ranije nego što je predviđeno. Većina vozača menja filter kada radi mali servis na autu.

Popularno

spot_img