HomeSavetiZašto vožnja uzrokuje bol u donjem delu leđa?

Zašto vožnja uzrokuje bol u donjem delu leđa?

Dugotrajno sedenje, niskofrekventne vibracije i ukočen položaj tokom vožnje mogu dovesti do bolova u leđima. Ukoliko vozite duže relacije, može biti dosta neprijatno ukoliko imate bolove u donjem, srednjem ili gornjem delu leđa. Bez obzira da li svakodnevno putujete na posao ili vozite više sati, ne bi trebalo da upravljate sa vozilom ukoliko imate slične probleme.

Ako bolovi u leđima tokom vožnje postanu česti i otežavaju vam vožnju, neophodno je potražiti stručnu pomoć. Ali ovo nikako ne bi trebalo da vas spreči da vozite. Uz neke promene i malo truda sa vaše strane, trebalo bi da budete u mogućnosti da sprečite bol u leđima tokom vožnje.

U nastavku ćete pronaći nekoliko ergonomskih saveta za smanjenje ili uklanjanje bolova u leđima kako biste što udobnije vozili.

Podesite sedište i naslon za glavu

Prvi korak koji možete preduzeti da biste ublažili bol u leđima je da pravilno podesite sedište. Trebalo bi da setite što bliže volanu, ali ne i preblizu da ne biste ugroziti vašu bezbednost. Ako vam je volan na dohvat ruke, to će vam pomoći da smanjite opterećenje u vratu, lumbalnom delu, zglobovima i ramenima.

Podesite sedište i naslon za glavu

Kada ste prilično blizu, nećete morati da se naprežete da biste došli do pedala. Kolena ne smeju da vam budu u višem položaju od kukova. Takođe bi trebalo da podesite ugao svog sedišta tako da leđa budu pod uglom od 100 do 110 stepeni, što će vam omogućiti da pravilno sedite.

Naslon za glavu vašeg vozila treba da bude na sredini vaše glave. Držite vrat i potiljak u neutralnom položaju da biste osigurali pravilno držanje i položaj.

Obezbedite lumbalnu podršku

Obavezno centrirajte leđa prema sedištu vašeg automobila, da biste obezbedili maksimalnu podršku za leđa. Možda će biti potrebno ubaciti dodatak za lumbalnu podršku, jer mnoga vozila nemaju adekvatna sedišta. Ako nemate valjčiće napravljene od sunđera, uvek možete smotati peškir i stavi iza leđa kako bi pružili podršku vašim leđima tokom vožnje.

S vremena na vreme zakažite tretman pod nazivom tecar terapija, koji poboljšava cirkulaciju u bolnim mestima, dovodi do bolje elastičnosti mišića i pospešuje mobilnost.

Promenite način držanja volana

Naučnici su istraživali najbolji način  držanja volana kod ljudi sa bolom u leđima. Ranije su stručnjaci predlagali da volan držite u položaju 10 sati i 2 sata. Međutim, sada sa velikom upotrebom vazdušnih jastuka, studije pokazuju da bi trebalo da stavite ruke na položaj od 9 sati i 3 sata radi veće bezbednosti u slučaju aktiviranja vazdušnog jastuka. Ovaj položaj vam takođe omogućava da oslonite laktove na naslone za ruke vozila kako biste ublažili bol, posebno u gornjem delu leđa.

Koristite tempomat

Ako vaše vozilo ima tempomat, koristite ga što više možete, a da ne ugrozite druge učesnike u saobraćaju. Tempomat će vam omogućiti da stavite obe noge na pod automobila, na kraće periode, raspoređujući svoju težinu ravnomernije.

Koristite grejače za sedišta

Toplota opušta napregnute mišiće i zglobove, smanjuje prenos signala bola u vaš mozak i donosi više krvi, kiseonika i hranljivih materija u to područje, čime pomaže u ublažavanju bolova. Ako nemate sedišta koja poseduju grejače, možete kupiti grejanu presvlaku i postaviti je na sedište vozača.

Napravite pauzu

Napravite pauzu

Kičma vam omogućava pokretljivost. Kada sedite u jednom položaju u vozilu, vaši mišići leđa će se ukočiti, što će dovesti do potencijalnog mišićnog spazma-grečenja i bolova. Ako možete, napravite pauzu od vožnje, najbolje svakih 30 minuta. Bezbedno se zaustavite na ivici puta i izađite iz vozila kako biste se mogli protegnuti i prošetati, što će stimulisati cirkulaciju krvi u donjem delu leđa.

Pokušajte da se pomerate malo u svom sedištu između ovih pauza u vožnji. Čak je i kretanje i istezanje od 10 sekundi bolje nego mirno sedenje. Barem podesite svoje sedište i svakih 20 minuta promenite položaj. Istegnite mišiće kolena i održavajte protok krvi tako što ćete istezati gležnjeve. Svaki pokret koji možete bezbedno da uradite u svom vozilu će vam pomoći.

Podesite ogledala

Pravilno podesite ogledala, tako da ne morate da se okrećete ili pomerate da biste ih videli put sa strane i iza sebe. Generalno, trebalo bi samo da pomerite oči da biste posmatrali okruženje kroz ogledala. Uvek podesite ogledala dok sedite uspravno. Na taj način, ako se pognete, vaša ogledala će vas naterati da sedite u dobrom položaju.

Popularno

spot_img