HomeSavetiZakonsko obaveštavanje van puta (ZOVP)

Zakonsko obaveštavanje van puta (ZOVP)

General

Ako ćete svoje vozilo skloniti „sa puta“, moraćete da sačinite Zakonsko obaveštenje o van puta (ZOVP), kako biste prestali da ga osiguravate i oporezujete. Izraz „van puta“ znači da se vozilo ne koristi niti drži na javnom putu, već je parkirano na prilazu, privatnom zemljištu ili u garaži.

Zašto ZOVP?

ZOVP smanjuje mogućnost izbegavanja poreza da preskoče oporezivanje vozila mesec dana ili više dok ga i dalje koriste ili drže na javnim putevima. Po zakonu morate ili oporezovati svoje vozilo ili dati ZOVP deklaraciju. Ne postoji opcija „ne radi ništa“. Izvršenje se pokreće direktno od DVLA bez potrebe da se vozilo vidi na javnom putu. Postoje znatne kazne za one koji krše zakon.

Morate zapamtiti da potpišete obrazac, to je zakonska obaveza. Dakle, ukratko, potrebno je da imate ZOVP ako: vozilo nije osigurano ili oporezovano (čak i na kratko); planirate da razbijete vozilo na delove pre nego što ga se rešite; Vaše novo vozilo će biti sklonjeno sa puta (ZOVP se ne prenosi od prethodnog vlasnika). Ako je vozilo u vašem vlasništvu skinuto sa puta (npr. radi popravke), morate dati ZOVP izjavu. Takođe morate da prijavite ZOVP ako uzmete svoje vozilo i zatražite povraćaj dažbine na vaš poreski disk, ali samo ako vozilo ostane u vašem posedu.

Kako da proglasim ZOVP?

Ako ste primili podsetnik za produženje dozvole vozila, V11, i nećete koristiti vozilo na javnom putu, koristite obrazac da se izjasnite ZOVP-u. Ako treba da deklarirate ZOVP, a nemate V11, koristite obrazac V890.

V890 možete dobiti od DVLA Jedinice za upite kupaca na 01792 772134 ili od najbliže kancelarije za registraciju vozila. Ako podnesete zahtev za povraćaj poreza, navedite ZOVP na obrascu zahteva za povraćaj V14. Napomene na obrascu objašnjavaju šta treba da se radi.

Šta se dešava ako ništa ne uradim?

Ako koristite ili držite svoje vozilo neoporezovano na javnom putu, mogli biste biti kažnjeni sa 1000 funti ili 5 puta više od godišnje carine za vozilo, u zavisnosti od toga šta je veće. Takođe će vam biti naloženo da platite sve neplaćene dažbine na vozilo.

Ako ne date ZOVP izjavu kada bi trebalo, mogli biste biti kažnjeni sa £1000. Kazna za lažnu deklaraciju ZOVP-a kada se vozilo u stvari koristi ili drži na javnom putu neoporezovano može čak dostići 2 godine zatvora i 5000£ novčane kazne.

Popularno

spot_img