HomePolovni AutomobiliSaveti za kupovinu polovnog automobila

Saveti za kupovinu polovnog automobila

Uverite se da imate svoje finansije pre nego što krenete da tražite svoj sledeći automobil. To je zato što kada jednom pronađete pravi automobil po pravoj ceni, rizikujete da izgubite ono što ste dobili žurbom u pogrešan finansijski dogovor.

Kupovina od dilera

Između kupovine vašeg automobila od privatnog prodavca i dilera, kupovina od dilera je sigurnija i daje vam najveću zakonsku zaštitu. Međutim, budite oprezni kada kupujete iz zatvorene garaže jer bi vozilo moglo biti jeftino iz dobrog razloga. Najbolje je potražiti etablirane kompanije i potražiti savet od prijatelja ili porodice. Garaže sa vozilima koja su pregledana AA/RAC/Green Flag daju vam malo više samopouzdanja, jer će automobil pregledati nepristrasni inženjer. Zatražite da vidite izveštaj, on će vam pružiti korisne informacije. Kada budete spremni da kupite, zapamtite, franšizni dileri sa akreditovanim šemama inspekcije od proizvođača mogu biti sigurnija opklada.

Kupi polovni automobil

Kada kupujete vozilo od prodavca, zakon nalaže da vozilo mora biti „zadovoljavajućeg kvaliteta“. Međutim, ovo je vrlo otvorena izjava. Vozilo mora ispuniti standard koji bi osoba smatrala razumno prihvatljivim u odnosu na to kako je vozilo opisano i njegovu cijenu. Vozilo ne bi trebalo da bude bez kvarova osim ako vam je na njih ukazano/ukazano i ako se slažete da kupite vozilo sa prisutnim navedenim nedostacima. Uopšteno govoreći, vozilo treba da bude kako je opisano i da je prikladno za bilo koju normalnu namenu.

Kupovina privatno

Privatna kupovina vozila bi trebalo da vam uštedi nešto novca, međutim, pritom prihvatate povezane rizike. Vozilo bi moglo imati izvanredna finansijska sredstva i zapravo ne pripada prodavcu ili bi moglo biti ukradeno. U osnovi imate manje zakonskih prava, vozilo mora biti kako je opisano. Ali to je to. Ako je prodavac na neki način lagao o vozilu, možda ćete moći da tužite za gubitke. To je, naravno, pod pretpostavkom da možete pronaći prodavca. Vaganje prodavca je zaista ključno. ako vam se ne sviđa ili ne verujete prodavcu, udaljite se. Da li je ime prodavca na V5? Ako ne, zašto? Nikada nemojte biti u iskušenju da kupujete privatno od nekoga ko prodaje vozilo na ulici, na autoputu ili na parkingu paba. Pazite na određeno vreme za poziv.

Žena kupuje novi auto

Naučite da čitate između redova u oglasu. Zaboravite tvrdnje „bezgrešan“ ili „prvi koji će videti kupiće“. Procijenite ovo sami. Postavljajte teška pitanja. Ne plašite se prodavca i od njih dobijete što više informacija. Pitajte za kilometražu – ako prodavac izbegava, zaboravite to vozilo. Pitajte da li je kilometraža originalna i da li je podržana servisnom evidencijom? Računa se da između 5% i 10% svih oglasa identifikovanih kao privatni su u stvari trgovci koji se predstavljaju kao privatni prodavci, često pokušavajući da istovare neispravna vozila. Budite oprezni i oprezni. Kada nazovete početnika sa „Zovem zbog auta“. Ako prodavac pita koji će verovatno biti trgovac. Čini se da privatni oglasi uvek zvuče autentičnije, privatni prodavci obično uključuju informacije kao što su „novo kvačilo“ ili „nova baterija“. Trgovci mogu da budu malo lukaviji. Potražite poklone poput „deo koji se smatra bivšim“ ili „finansije koje se lako dogovaraju“.

Odlučite šta želite, saznajte što više o vozilu koje želite da kupite i saznajte koliko vredi. Često automatika može da vredi više od manuelnih, a dizel više od benzina. Dodaci više ne vrede automobil. Koristite ih kao poluge za pregovore. Većina prodavaca neće izvaditi alarm iz automobila ako ne platite da ga koristite kao polugu, ali ga više ne plaćate. Istorija usluga je obavezna ako možete. Ali oni mogu dodati više vrednosti, do 10%. Loše boje mogu smanjiti vrednost za isti iznos. Ko želi auto u žutom slušnom aparatu? Idite na automobile sa istorijom, malom kilometražom i malo vlasnika, čak i ako morate da platite nekoliko stotina više.

Stvari koje treba proveriti

Ako ne znate ništa o vozilima i šta da tražite pri kupovini, pozovite prijatelja ili profesionalca da vam pogleda vozilo. Automobilske organizacije obično mogu organizovati kompletan i potpuni pregled vozila, ali ćete morati da platite. Ovaj novac bi mogao biti dobro potrošen, jer bi vam inspekcija generalno ukazala na bilo kakvu štetu u slučaju nesreće, bilo da je automobil ukraden, da li ima izvanredne finansije ili je generalno bezbedan za vožnju. Neke inspekcije će zapravo revidirati cenu koju prodavac traži i reći da li je to fer cena ili ne. Vredi razmisliti, posebno ako kupujete veoma specijalizovan tip vozila.

Ukradeni automobili

Ako ste kupili ukradeno vozilo, čak i u dobroj nameri, policija može i hoće da vam ga oduzme i vrati pravom vlasniku. I nećete dobiti nikakvu nadoknadu. Često ukradeni automobili imaju svoj identitet

Popularno

spot_img