Koliko Vas Košta Investicija u Samouslužnu Autoperionicu?

Ne tako dobra ekonomska situacija u zemlji je sigurno jedan od glavnih razloga što se sve više promoviše ideja malih i srednjih preduzeća. Mnogi misle da je taj san neostvariv. Ni najmanje! Ako se dobro informišete, isplanirate, i pažljivo pratite razvoj svog poslovanja, možete se nadati realnom uspehu.

Jedan od preduzetničkih poduhvata koji je itekako privlačan jesu samouslužne autoperionice. Neke od smernica na koje treba da obratite pažnju prilikom investiranja su:

Proveriti zakonske regulative

Biti na čelu jedne samouslužne autoperionice ne znači da ćete jednostavno prepustiti da se posao obavlja sam od sebe i radovati se mesečnim izvodima sa bankovnog računa. Tačno, mušterije su te koje će obavljati manuelni deo posla te vama uštedeti na troškovima plaćanja osoblja, međutim, vi ste lice koje je odgovorno za sve, pa tako i za uredno poštovanje pravnih i zakonskih odredbi.

Osim toga što ćete se pobrinuti da svoje malo poslovanje legalno prijavite kako bi se moglo oporezivati, morate paziti i na postojeće zakonske regulative koje se tiču vaše delatnosti. To su pre svega urbanističke dozvole.

Samouslužne perionice su takvi objekti da moraju biti postavljeni na samo predviđenim lokacijama. Takođe se morate informisati o inspekcijskim odredbama koje se tiču očuvanja životne sredine. Čak i male pojedinosti kao što su kanalizacija i odvod otpadne vode iz perionice su zapravo vrlo važne, kao i limit korištenja vode i druge regulative. Pazite dobro i na osiguranje svoje delatnosti kako bi umanjili troškove eventualnih propusta i nenadane štete. Temeljno se informišite o svemu ovome kod lokalnih autorativnih tela.
Lokacije i planiranje lančanog proširenja biznisa

Kada je reč o samouslužnoj autoperionici, ne može se dovoljno naglasiti koliko je lokacija važna za dobro i održivo poslovanje. Autoperionice nisu delatnosti koje su automatski isplative i dugotrajno uspešne. Ako ste maštali o nekoj vrsti biznisa koji će sam proizvoditi prihode (a autoperionice se mogu tako činiti na prvi pogled), razočaraćete se kada saznate da takvo nešto ne postoji.

Dakle, stvarnost i realne procene.

Prva od njih je odabir lokacije. Ne prepuštajte se faktoru slučaja. Uradite sopstveno istraživanje, počevši od broja lokalnog stanovništva, broja postojećih sličnih autoperionica, tipova ulica i puteva, broja registrovanih vozila. Počnite tako što ćete se voziti autom okolo ciljne lokacije. Pratite koliko je gust saobraćaj, kakvi su okolni biznisi, da li se u blizini nalazi parcela za iznajmljivanje. Ne srljajte na prvu ponudu. Možda se baš za nekoliko dana oslobodi lokacija koja je mnogo isplativija. Koliko je ovakvo terensko istraživanje važno, uverićete se još koji put, kada i ukoliko poželite da lančano proširite svoje poslovanje. Nećete hteti da samom sebi budete konkurencija. Dakle, još jednom istraživanje o najpovoljnijoj mogućoj lokaciji.

Pomoć je svakako dobrodošla, pa zakažite konsultacije u Gradskom zavodu za urbanizam.

Koju franšizu odabrati kada su u pitanju uređaji i oprema?

Sigurno ste već uradili neko preliminarno istraživanje na internetu o investiciji u samouslužne autoperionice i već ste pomalo zbunjeni.

  • Koju franšizu opreme odabrati?
  • Koje dodatne uređaje?
  • Gde uopšte započeti kada je reč o najbolnijem delu investicije, naime, kupovini potrebne opreme?

Ovo je svakako najvažniji korak na vašem putu ka sopstvenom biznisu. Početni kapital koji imate morate uložiti u nešto što je zaista neophodno a isto tako i kvalitetno.

Istražili smo umesto vas i nudimo vam pregled cena nekih mašina i dodatne opreme za samouslužne autoperionce. Cene su stavljene radi okvirne kalkulacije, u evrima, u zagradama. Za više informacija, pošaljite nam upit ili nas nazovite.

Idroself-Pro-HQ

Idroself PRO

Idroself Pro (6.595,00) je pouzdana mašina koja je laka za upravljanje, štedi na prostoru i visoko efikasna.

mself_2010

Mself

Mself Pro (14.850,00) je jedan od klasika sa kojim nećete pogrešiti, dva programa pranja (topla voda sa deterdžentom i hladna voda) i snažna motorna pumpa.

SMART 2

SMART 2

Smart 2 LP (30.800,00) na električni pogon poseduje sistem koji može biti prilagođen radu na daljinsko upravljanje i načinima elektronskog plaćanja.

TECNOSMART 2

TECNOSMART 2

TecnoSmart 2 LP (23.800,00) takođe na električni pogon postavlja se u već pripremljene tehničke sobe (kontejneri), poseduje pumpe sa visokim pritiskom i koristi se prethodno tretirana voda (omekšivač i osmoza).

TECNOSKID

TECNOSKID

Tecnoskid 4 LP (električno napajanje) (39.200,00) takođe ne zaostaje u kvalitetu najdelotvornije i najmodernije tehnike samouslužnog pranja.

JETSELF

JETSELF

Jetself 3 LP (električno napajanje) (41.900,00), Jetself 4 (48.200,00), Jetself 6 (63.200,00) – izbor iz ovog asortimana će biti pun pogodak, jer nudi zbrinjavanje 2-6 boksova za samouslužno pranje.

Jtech

J-Tech

J-Tech 4 (48.000,00) nudi elegantan dizajn, lako postavljanje i sjajan izbor programa prilagođen svim korisnicima zahvaljujući višejezičkom meniju.

TOP COMPACT

TOP COMPACT

Top Compact 6 (65.900,00) nudi sjajna elektromehanička i elektronska rešenja usmerena svim većim autoperionicama.

Dodatna oprema, potrepštine i eventualni kvarovi

Naravno ne treba zaboraviti ni na dodatnu opremu, koja je ključni deo za profit Vašeg biznisa.

TWISTER M2

TWISTER M2

Twister S2 je samoprečišćavajući usisivač (2.690,00) koji će definitivno biti dobrodošla usluga u jednoj samouslužnoj autoperionici. Još neke ugodnosti koje možete priuštiti mušterijama su Twister & Dry M2 i uređaji za bojenje automobilskih guma 700x600x1.550h mm (3.400,00), uređaj za naduvavanje guma, sušilice, kao i automati za kafu, slatkiše, ili na primer preko potrebni automat za menjanje novčanica u žetone.

Jedan od proizvoda koji će vas sigurno izdvojiti od konkurencije koja se oslanja na staromodnu opremu jeste tehnologija pranja mikroprahom koji štiti od korozije i zahvaljujući formuli bez silikata ne ostavlja vidljive tragove pranja. Osim ovakvih osnovnih potrepština kao što deterdžent ili omekšivač vode, ne zaboravite na troškove eventualnog kvara. Obratite se originalnom proizvođaču, lokalnom serviseru ili najzad, u slučaju veće štete, osiguranju.

Potencijalni korisnici usluga i način plaćanja – dodatna pitanja.

U zavisnosti od toga kako ste na početku zamislili svoju samouslužnu autoperionicu, već ćete otprilike znati koja je vaša ciljna grupa korisnika.

  • Da li je vaša autoperionica osmišljena samo za putnička vozila?
  • Možda želite proširiti svoje usluge na specijalnu vrstu vozila, teretna vozila i autobuse?

To sve zavisi od lokacije i vaše prvobitne preduzetničke zamisli, ali svakako ne treba da ograničavate svoje poslovanje, već gledajte na širu sliku.

Ukoliko se autoperionica nalazi baš u blizini garaže lokalne špediterske firme, znate da morate odgovoriti potrebama i ovakvih mušterija. Istražite i mogućnost saradnje u poslovanju sa postojećim obližnjim biznisima. Bez obzira da li je to parkiralište ili veća samoposluga, zajedničko poslovanje će se obema stranama višestruko isplatiti.

Najzad, ono što je krajnji cilj vaše investicije.

  • Odlučite kakvi će biti načini plaćanja koje ćete ponuditi svojim korisnicima, žetoni ili elektronsko plaćanje karticom?
  • Kako ćete se zaštiti od krađa i provala?
  • U kojim apoenima i valutama se može izvršiti naplata? Na primer, samouslužna perionica na regionalnim i međunarodnim putevima, ili baš u blizini carinskih terminala, trebalo bi da se pobrine i o stranim posetiocima i građanima.

Želimo vam uspešno investiranje! Tu smo za sva pitanja koja mozete imati vezano za cenu pokretanja samouslužne autoperionice

Comments are closed