Vodič za Investiranje u Samouslužnu Autoperionicu – Isplativost

Radije biste bili sam svoj gazda nego radili za nekog drugog? Želite da sami kujete svoju sudbinu?

Ukoliko su vam odgovori na ova pitanja potvrdni, onda bi svakako trebalo da razmislite o preduzetništvu. Međutim, odlučiti u kojoj delatnosti da započnete biznis nije lako- jedna od najunosnijih investicija svakako može biti samouslužna autoperionica. S obzirom da je koncept samouslužnih autoperionica tek u povoju u Srbiji, tj. najviše je zastupljen u većim gradovima, ostavlja prostor za uspeh u ovoj delatnosti.  Vrednost investicije u Srbiji iznosi oko 80000 evra (4 boksa), a razlozi zbog kojih biste se trebali odlučiti za ovakav poduhvat su sledeći:

 

  • Manji broj radnika– kod samouslužne autoperionice, klijent sam obavlja posao i to smanjuje potrebu za većim brojem radnika.
  • Jednostavan menadžement– voditi samouslužnu autoperionicu je relativno lako upravo zbog toga što su minimalne zalihe proizvoda, minimalni zahtevi za održavanjem i novčani tok ne predstavlja problem.
  • Niski troškovi– samouslužna autoperionica ima niske operativne troškove i minimalne fiksne troškove, poput osiguranja i knjigovodstva.
  • Visok prinos– razlozi navedeni gore u kombinaciji sa svakodnevnom godišnjom potražnjom i mogućim proširenjem biznisa mogu učiniti samouslužnu autoperionicu visoko isplativom investicijom.

 

Nakon donošenja odluke o investiranju u samouslužnu autoperionicu, neophodno je razmotriti nekoliko faktora:

 

  • Lokacija– najbitniji faktor pri planiranju. Pri biranju lokacije neophodno je obratiti pažnju na promet vozila, optimalan broj je oko 500 vozila dnevno. Blizina stambenih naselja i prodavnica je takođe nešto što se preporučuje pri odabiru lokacije. Kontinentalna klima sa svojim izraženim promenljivim vremenskim uslovima takođe pogoduje povećanju posla autoperionica. Potrebno je proveriti sve urbanističke zakone pre biranja lokacije, a takođe je bitna stavka provera konkurencije koja ne bi trebalo da se nalazi u blizini od jednog kilometra. Pristup komunalnim uslugama poput dostupnosti struje, gasa i drugih su nešto bez čega nijedna autoperionica ne može funkcionisati.

 

  • Oprema– esencija svake samouslužne autoperionice i zbog toga kvalitet opreme treba da je na prvom mestu pri odluci o kupovini. Zbog velike važnosti odabira prave opreme za samouslužnu autoperionicu i delikatnosti samog procesa, pažnja se treba usmeriti ka proizvođačima opreme koji poseduju sertifikate, po mogućnosti međunarodne. Što se tiče tehničke strane, treba birati proizvode čiji su unutrašnji delovi postavljeni na logičan način kako bi održavanje istih bilo što jednostavnije. Na tržištu je u ponudi uglavnom oprema koja se ili već postavlja u postojeću tehničku sobu ili tzv. monoblokovi. Najsavremenija oprema sa tač skrin displejem je nešto što je neophodno za svaku samouslužnu autoperionicu.

 

 

 

  • Građevinski radovi– nakon što je lokacija izabrana i građevinski plan projektovan, radovi mogu da počnu. Naravno, neophodno je dobiti sve urbanističke dozvole pre samih radova i kako bi se maksimizovao prihod neophodno je izgraditi objekat sa jednostavnim pristupom i jakim osvetljenjem. Radi bezbednosti klijenata, a takođe i radi lakše upotrebe autoperionice tokom noći, prostor bi trebao biti što više osvetljen.

 

  • Marketing– svima je jasno da je u današnje vreme dobar marketing nešto što se podrazumeva kako bi se ostvario ozbiljan posao. Kvalitetna oprema i optimalna lokacija ne garantuju uspeh bez dobre promocije i reklame i pritom vidljivost treba da bude najbitnija stavka kod marketinga autoperionica. Sama autoperionica bi trebalo da bude izrazito vidna kao i svetleće reklame koje bi trebalo da budu iste po pitanju dizajna.

 

Karakteristike vođenja samouslužne autoperionice

 

Da biste bili uspešan preduzetnik i da biste ostvarili profit morate biti posvećeni autoperionici konstantno. Iako se nekad čini suprotnim, jer je u pitanju samouslužna autoperionica, veliki deo vremena ćete morati da provodite u autoperionici radi nadzora i rešavanja problema ukoliko se pojave.

Odluka o investiranju, preduzetništvo de facto, sa sobom nose rizike i toga svaka osoba koja želi da se upusti u ove vode mora biti svesna. Međutim uz detaljnu analizu tržišta i ostalih poslovnih aspekata, investiranje u samouslužnu autoperionicu u Srbiji se ispostavilo kao isplativo. Ukoliko imate više pitanja, kontaktirajte nas i dobićete besplatan savet.

 

 

Comments are closed